Slagelseboerne vil ud i naturen, og det er ikke kun på grund af corona. Både det at tænke på miljøet og det at bruge naturen aktivt er blevet et nyt statussymbol, mener trendforsker.
Vi søger naturen som aldrig før, og det er ikke kun, fordi coronaen har tvunget os ud i den. En ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for Friluftsrådet, viser, at 35 procent af sjællænderne har brugt naturen mere end sædvanligt i løbet af det seneste år. Og af de mange nye, sjællandske naturforbrugere regner 91 procent med også at være mere ude, når krisen er forbi. Dermed er Sjælland faktisk den landsdel, hvor man regner med at bruge naturen mest fremover.
Det at tænke grønt giver ikke bare vind i håret og røde kinder, men også en ny form for status, og den afspejler sig i vores forbrug, mener livsstilsekspert og en af Danmarks førende trendforskere, Mads Arlien-Søborg.
"Coronaen har sat skub i en strømning, der begyndte allerede ved finanskrisen. Vi gik fra, at forbrug gav status, til at søge mere over mod det immaterielle, hvor oplevelser er mere værd. Det store fokus på klima og vores kærlighed til naturen hænger måske mere sammen, end vi umiddelbart tror. Vi vil stadig gerne forbruge, men vi vil bruge pengene bæredygtigt, ansvarligt og etisk korrekt, og hvis man er med på outdoor-bølgen, viser det, at man har overskuddet og tiden til aktivt at bruge naturen."
Især aktiviteter til vands hitter
Et af de steder, hvor danskerne er med på outdoor-bølgen er netop på Sjælland, og sjællænderne vil gerne bruge deres penge på det udstyr, der skal til for at være aktiv i naturen. Den tendens mærker man tydeligt hos Biltema i Slagelse, hvor især outdoor-udstyr til vandaktiviteter hitter i øjeblikket.
"Der er flere og flere, der efterspørger udstyr til et aktivt outdoorliv. Vi mærker det især, når vi kigger på populariteten af kajakker, paddleboards, kneeboards og andet udstyr til vandsport," siger Jakob Fromberg, der rådgiver kunderne om udstyr til friluftsliv hos Biltema i Slagelse.
Husk sikkerheden på vandet
Er man ny inden for det aktive liv på vandet, har friluftseksperten en kort tjekliste, før man begiver sig ud, hvor man bogstaveligt talt ikke kan bunde.
• Første skridt er altid at lære at svømme, hvis ikke man kan det i forvejen.
• Husk svømmevest eller redningsvest – vandets svar på sikkerhedsselen. Selvom du godt kan svømme, kan redningsvesten eller svømmevesten være altafgørende, hvis uheldet for alvor er ude.
• Lav altid et sikkerhedstjek på dit paddleboard, din kano, kajak eller hvad end du vil til søs på. Sørg for at der ikke er store skrammer eller huller, der kan give problemer på vandet.
• Tjek altid vind- og vejrforhold hjemmefra, og sejl ikke ud i fralandsvind. Især på paddleboards er fralandsvinden farlig, da den kan snuppe dig og boardet og sende jer langt ud på åbent hav, hvor det kan være svært at få vendt ind mod land igen.
• Skal du til vands på paddleboard er en sikkerhedsline også en nødvendighed. Boardet flyder og holder dig oppe, og skulle du ende i stormvejr, er det som en stor, aflang redningskrans.
• Tag det rigtige tøj på. Selvom solen skinner fra en skyfri himmel, kan havluften være kold. Derfor er det vigtigt at holde musklerne varme med en våddragt om sommeren eller en tørdragt om vinteren.